Autoput A6 u Hrvatskoj

Autoput A6 od Rijeke do Zagreba

Autoput A6 povezuje Rijeku na jadranskoj obali Hrvatske sa glavnim gradom Zagrebom. Nastao tokom socijalističkog doba za vreme Jugoslavije, ima zanimljivu prošlost.

Početkom 2000-ih, preduzet je ekspanzivni projekat proširenja rute. Bio je to deo velikog projekta modernizacije saobraćajne infrastrukture zemlje i predstavlja sjajan primer uspeha Hrvatske u ovom nastojanju. Ostaje suštinska ruta za turizam, industriju i trgovinu.

Istorija autoputa A6

Sa izgradnjom autoputa A6 počelo se 1977. godine kada je Jugoslavija odlučila da poveže Zagreb sa riječkom obalom. Hrvatska je u to vreme bila deo Jugoslavije. Plan je bio da se izgradi moderan autoput sa više traka, kako bi se poboljšala efikasnost transporta do i od obalne luke. Očekivalo se da će to unaprediti ekonomiju kroz turizam i poslovanje.

Ipak, projekat je posustao. Kada je Hrvatska postala nezavisna početkom 1990-ih, vlada je pokrenula ambiciozne infrastrukturne projekte. Moderna era autoputa A6 počela je 1996. godine.

Izgradnja autoputa A6 u Hrvatskoj

Izgradnja autoputa A6 je ukupno trajala skoro dvadeset godina, iako je prekinuta političkim preokretima. Prva deonica, od Orehovice do Bosiljeva, otvorena je 1993. godine. Ostale deonice otvorene su u periodu od 1996. do 2008. godine.

Poslednja deonica završena je 2008. godine, povezujući grad Bosiljevo sa drugom petljom Bosiljevo. I ovaj autoput podleže naplati putarine, a najlakši način za to je kupovina e-vinjete. Kliknite na vezu da vidite koliko je sistem brz i efikasan.

Kompanije koje su gradile autoput A6

S obzirom da su gradnju preduzimale različite vlade, projekat su realizovale brojne kompanije. Kao i na autoputu A3, učestvovao je i austrijski građevinski gigant Strabag, uz Hidroelektru i Konstruktor. Hrvatska kompanija Viadukt i austrijska kompanija Alpine Blau bili su odgovorni 2000-ih.

Koliko je dugačak autoput A6?

Protežući se od Rijeke na zapadu zemlje do Zagreba u severnom delu centralne Hrvatske, autoput ima oko 126 kilometara dužine. Aktuelna ruta se završava na petlji Orehovica (Rijeka), a počinje na petlji Lučko kod Zagreba. Veći deo rute je autoput sa 2 trake (u oba smera, uključujući traku za hitne slučajeve ili zaustavnu traku). Radi prilagođavanja sporijeg saobraćaja i ublažavanja gužva na usponima, deonice sa nagibom većim od 4% imaju 3 trake, bez trake za vanredne situacije.

Karlovac Karlovačka tvrđava podignuta je 1579. godine za odbijanje turskih osvajača.

Duž autoputa A6

U početku, ruta A6 prati rutu A1 dužinom od nekoliko kilometara u blizini Zagreba. Zatim se odvaja na novi put, koji ide prema Rijeci na zapadu. Prolazi se kroz Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

Veliki gradovi duž rute A6

Karlovac

Ovaj grad je od istorijskog značaja i ima brojne atrakcije. Karlovačka tvrđava podignuta je 1579. godine za odbijanje turskih osvajača. Dvorac Dubovac je dobro očuvan i vredan posete. Oblast nudi pešačke staze u prirodi, a grad je domaćin velikog festivala piva godišnje.

Delnice

Ovaj grad je najveći u planinskom području Gorskog kotara. Brdovit teren je pogodan za skijanje, a ovo je poznati centar za ljubitelje zimskih sportova. Nacionalni park Risnjak je odličan za letnje šetnje. Tu su i pećine, jezera i reke za istraživanje.

Rijeka

Rijeka, lučki grad na zapadnom kraju autoputa A6 ima niz zanimljivih znamenitosti. Trsatski dvorac iz 7. veka koji je potpuno obnovljen u 19. veku, kao i obilazak Postojnske jame i Predjamskog zamka. U blizini je i nova atrakcija, najmanji grad na svetu, Hum.

Glavne raskrsnice duž autoputa A6

Autoput A1

A6 i A1 se spajaju na kratko. A1 povezuje Split i Dubrovnik na jadranskoj obali. Razmišljate li o vožnji u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske? Dubrovnik je popularna tačka za prelazak granice.

Autoput A7

A7 se spaja sa A6 u Rijeci. A7 će vas odvesti do istarskog poluostrva, koje razdvaja Tršćanski zaliv i Kvarnerski zaliv.

Državni putevi koji se povezuju sa autoputem A6

Državni put D1

A6 se sastaje sa D1 na petlji Bosiljevo. Povezuje se sa gradovima Ogulinom, Gospićem i Zadrom.

D3 Državni put

Autoput A6 preseca D3 kod petlje Delnice. Ovaj državni put vodi vas do Rijeke, Opatije i Pule.

Državni put D8

A6 se sastaje sa D8 na petlji Orehovica. Ovaj državni put vodi do Rijeke, Crikvenice i Senja.

A6 nailazi na D8 na petlji Orehovica.

Da li je za korišćenje autoputa A6 potrebna vinjeta?

Vozačima koji žele da koriste autoput A6 potrebna je nalepnica za putarinu - vinjeta. Postavlja se na šoferšajbnu vozila, a može se kupiti kod ovlašćenih dilera, uključujući benzinske stanice i pošte. Naplata se vrši u zavisnosti od pređene udaljenosti, kao i prema kategoriji vozila. Na primer, vozila sa više osovina se naplaćuju više od običnih vozila sa samo dve osovine.

Budući da je glavna veza između Rijeke i glavnog grada Zagreba, A6 je važan za privredu. Služi i trgovini i turizmu. Spajanjem glavnog grada sa obalom, predstavlja popularnu rutu za turiste koji idu na Jadran. Takođe, roba se efikasno kreće u i iz glavnog grada, kao i izvan zemlje. Sigurni, čisti i moderni objekti i usluge nalaze se duž njegove rute. Naplaćene putarine će bez sumnje osigurati da se ruta i ubuduće održava na istim visokim standardima.