Sve što treba da znate pre pokretanje našeg portala za registraciju vinjeta 2024.

Zašto Hrvatska uvodi sistem e-vinjeta?

Milioni evropskih putnika koriste hrvatske autoputeve tokom cele godine, plaćajući putarinu gotovinom ili karticom. Sa ovim starim sistemom kroz naplatne rampe može da prođe oko 200 vozila na sat. Ne iznenađuje činjenica da to dovodi do velikih saobraćajnih gužvi tokom sezone i praznika. Vreme čekanja može biti do 2 sata tokom leta.

Novi sistem digitalnih vinjeta ima za cilj da poveća broj automobila koji mogu da prođu naplatnu rampu na 3000 na sat. Ministar saobraćaja Oleg Butković (HDZ – Hrvatska demokratska zajednica) se nada da će novi sistem e-vinjeta hrvatske autoputeve učiniti dostupnije i jednostavnije za korišćenje.

Cameras beside and above the Croatian motorways will scan license plates, making it a fully contactless system.

Kako će funkcionisati novi sistem?

Sistem će biti potpuno elektronski. Vozači više neće morati da se zaustavljaju kod naplatnih kućica. Kamere pored i iznad autoputeva će skenirati registarske tablice, čineći sistem potpuno beskontaktnim. Takođe planiramo da koristimo najnoviju tehnologiju kako bismo registraciju vinjeta za vaše vozilo učinili što jednostavnijom. Registracija se može napraviti nedeljama pre putovanja

Uvođenjem novog sistema naplate korišćenja hrvatskih autoputeva nestaće stare naplatne kućice.
Kupite vinjetu

Datumi i planovi

Projekat izgradnje infrastrukture je u potpunosti finansira po Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Očekuje se da će završetak projekta koštati 66 miliona evra. Trenutni plan:

K1-K2 2023

Poziv na tendere

K3-K4 2023

Ocena dostavljenih planova

K1-K3 2024

Izgradnja infrastrukture

K4 2024

Uvođenje sistema e-vinjeta

As featured in