autoput- a5

Autoput A5 od Osijeka do Đakova

Lokalno poznat kao Slavonski autoput, A5 je vitalna saobraćajna veza u severoistočnoj Hrvatskoj. Trasa povezuje Osijek i Đakovo, u blizini petlje Sredanci na autoputu A3. Brzi put A5 je vitalni deo transportne infrastrukture zemlje, koja povezuje regiju Slavonije i ostatak hrvatske privrede.

Istorija autoputa A5

Godine 1996, kao deo šireg infrastrukturnog programa zemlje, počela je izgradnja autoputa A5. Put je građen po deonicama, a konačno je završena 2009.godine. Projektovan je prema najvišim specifikacijama Evropske unije, uz primenu najnovijih bezbednosnih i strukturalnih standarda. To je značajno unapredilo privredu slavonskog kraja.

Izgradnja autoputa A5

Autoput A5 građen je 13 godina. Finansirali su ga Hrvatska i Evropska unija. Napravljen je radi efikasnijeg i bržeg putovanja između Osijeka, Đakova i šire regije. Procenjuje se da je koštao 2,2 milijarde kuna (291.750.800 eura u maju 2023.). Nadogradnje će se finansirati iz sistema naplate putarine. Da biste efikasno koristili sistem, ovde možete kupiti vinjetu za Hrvatsku onlajn.

Kompanije koje su gradile autoput A5

Hrvatska vlada je angažovala nekoliko domaćih i međunarodnih kompanija za izgradnju A5. Konzorcijum je predvodio čest saradnik Strabag iz Austrije. Pomogli su im Osijek-Koteks, GP Krk i Konstruktor.

Dužina i širina A5

Od Osijeka do Đakova, autoput ima 59 kilometara. Postoje četiri izlaza. Većim delom dužine postoje dve trake u oba smera, sa trakom za hitne slučajeve. Na pojedinim deonicama, na mestima gde nagib usporava saobraćaj, postoji i treća traka. Ograničenje brzine je 130 km/h, a neke deonice su sporije radi bezbednosti. To je put sa naplatom putarine, a sistem elektronskog plaćanja poboljšava efikasnost i smanjuje zastoje.

Atrakcije duž autoputa A5

Trasa autoputa A5 obuhvata neka zanimljiva naselja i interesantna mesta.

Zanimljivi gradovi i mesta duž A5

Osijek

Smešten na severnom kraju A5, Osijek ima bogat istorijski sadržaj. Posetite Tvrđu, koja datira iz 18. veka.

Strizivojna

Otprilike na polovini autoputa A5, naći ćete ovaj slikoviti gradić u kojem se nalazi crkva Svetog Antuna Padovanskog. Druga dobro očuvana arhitektura s početka 18. veka uklapa se u ambijent.

Đakovo

U blizini južnog kraja autoputa A5, neogotička gradska katedrala je dom impresivne umetničke kolekcije.

Katedrala Rimokatoličke nadbiskupije u Đakovu

Mesta od interesa u blizini autoputa A5

Sledeće atrakcije se mogu naći na kratkoj udaljenosti od A5

Park prirode Kopački rit

Jedna od najvećih močvara u Evropi nalazi se u blizini grada Bilja. Ljubitelji prirode mogu da istraže ovu oblast peške ili čamcima.

Vinska regija Baranja

Na maloj udaljenosti južno od A5, naći ćete renomirana baranjska vinarska imanja. U ponudi su brojni obilasci vinograda i degustacija vina.

Valpovo

Posetite ovaj veliki grad kako bi obišli zamak Prandau-Norman i ruševine koje datiraju iz rimskog doba.

Glavne raskrsnice duž autoputa A5

Jedini veći autoput na koji se povezuje A5 je A3 kod petlje Sredanci. A3 povezuje sa glavnim gradom Zagrebom na zapadu i graničnim prelazom iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu na istoku.

Državni putevi koji se povezuju sa autoputem A5

Državni put D7

Sastaje se sa A5 na raskrsnici Belišće. Ide do Našica i južno do Slavonskog Broda.

Državni put D34

Povezuje se sa A5 na raskrsnici Đakovo. Predstavlja važnu vezu sa slavonskim poljoprivrednim regijama.

Državni put D41

Dva puta se sastaju na petlji Ivanovac. Put ide preko Virovitice do mađarske granice.

Državni put D53

Sa A5 se spaja na raskrsnici Osijek. Povezuje se sa Vukovarom i graničnim prelazom sa Srbijom.

Hrvatska naplatna rampa na autoputu A5

Da li je za korišćenje autoputa A5 potrebna vinjeta?

Da bi koristili autoput A5, vozači moraju imati nalepnicu za putarinu – vinjetu, koja se postavlja na vetrobransko staklo. Vinjete se mogu kupiti kod ovlašćenih prodavaca, kao i na većini benzinskih stanica i pošta. Koliko ćete platiti zavisiće od kategorije vašeg vozila i udaljenosti koju treba preći autoputem.

U toku su planovi za proširenje A5 od Osijeka do granice s Mađarskom, a projekat bi trebao biti završen krajem 2023. Autoput A5 već je pozitivno uticao na komercijalni i turistički sektor slavonske regije. Sa velikim brojem benzinskih stanica, odmorišta i 24/7 pomoći na putu, prilagođen je korisnicima. Sredstva dobijena od sistema naplate putarine ENC će bez sumnje osigurati da ruta ostane dobro održavana i efikasna veza sa regionom i šire.