Digitalna vinjeta Hrvatska – Detaljne informacije o uvođenju nove E-vinjete

Travelers who prepare for their trip accordingly can buy the digital vignette for Croatia online in just a few steps.

Punom brzinom napred – uskoro će to biti moto na hrvatskim autoputevima. Vozači više neće morati da čekaju na "starim" naplatnim kućicama da bi platili putarinu za korišćenje autoputeva. U Hrvatskoj će uskoro biti uvedena digitalna vinjeta, koja će napraviti preokret u sistemu.

Sa novim pristupom više neće biti čekanja i gužvi. Putnici koji se pripremaju za putovanje mogu kupiti digitalnu vinjetu za Hrvatsku online u samo nekoliko koraka.

Činjenica da se sistem naplate putarine u Hrvatskoj menja je veliki korak za državu, ali gledajući ostatak Evrope, to ne iznenađuje. Neke zemlje su već integrisale e-vinjetu u svoj putni sistem - i to sa uspehom.

Obezbedili smo detaljne informacije o novom načinu naplate putarine za autoput u Hrvatskoj i otkrićemo gde i kako će vinjeta biti dostupna vozačima krajem 2024.

Digitalna e-putarina u Hrvatskoj

Trenutno se vinjete za autoput u Hrvatskoj i dalje moraju kupovati na naplatnim kućicama i plaćati karticom ili gotovinom. Međutim, uskoro će online vinjeta biti dostupna na našem veb sajtu. Razlog za unapređenje sistema je učiniti hrvatske puteve još privlačniji za putnike. Mnogi vozači odlučuju da ne voze kroz Hrvatsku zbog redovnih zadržavanja na naplatnim stanicama.

Sa novim sistemom, ubuduće kroz naplatne stanice neće prolaziti 200 vozila na sat, već i do 3.000, što je 15 puta više nego do sada! Brojke potvrđuju da će vozači koji su nekada plaćali putarinu na stanicama ubuduće brže stizati do odredišta za odmor, čak i u špicu sezone.

Trenutno brojne kompanije konkurišu za izgradnju projekta. Čim ugovor bude dodeljen, ništa neće stati na put uvođenju digitalne putarine u Hrvatskoj. Prema rečima ministra saobraćaja i preduzeća za autoput, projekat će koštati oko 66 miliona evra.

The reason for updating the system is to make Croatia's roads even more attractive for travelers.

E-vinjeta za Hrvatsku - kako funkcioniše

Plaćanje putarine u Hrvatskoj lako se može obaviti unaped digitalnim putem. Ovo čini novi sistem savršenim za one koji ne žele više da čekaju tokom putovanja na odmor u inostranstvu. Sastavili smo pregled svih informacija koje su vam potrebne o naknadama za putarinu.
The Croatian Flag

Digitalna vinjeta i ENC

Za putnike koji putuju po Hrvatskoj automobilom, neće biti dostupan samo jedan novi sistem već dva. Kao što je već opisano, jedna opcija je kupovina online vinjete i plaćanje putarine unapred. Ovo digitalno rešenje pogodno je za one koji žele brzo i jednostavno da plate putarinu u Hrvatskoj.

S druge strane, biće uveden ENC uređaj koju mogu da koriste i turisti sa vozilima do 3,5 tone. U ovom slučaju potrebno je u automobil ugraditi uređaj, koji će se skenirati na određenim tačkama na autoputu.

Koristeći ovu opciju, online kupovina uređaja nije dovoljna. Prvo treba da ga iznajmite, postavite u vozilo nakon što ga dobijete i vratite nakon putovanja.

Kupite vinjetu
For travelers covering the route in Croatia by car, there will not only be one new toll system available but two.

Kupovina hrvatske digitalne vinjete 2024 online

Da bi e-vinjeta bila ispravno kreirana, potrebno je uneti neke osnovne informacije kao što su na primer, vozilo, kategoriju i period putovanja. Nakon toga će biti objašnjeni neophodni koraci i potrebne informacije o vozilu.

Važne informacije

Kada unosite podatke online, važno je da provetite da li su tačni. Konačnu cenu putarine za autoput sistem će automatski izračunati na osnovu dostavljenih informacija. Dakle, ne morate ništa da uradite osim da tačno unesete sve potrebne detalje, a zatim da platite.

Za izračunavanje naknade sledite sledeće korake:
Izaberite kategoriju vozila
Navedite period putovanja
Dodajte zemlju u kojoj je vozilo registrovano
Unesite registarski broj vozila
Platite
( Opcije plaćanja: kreditna kartica, Klarna, PayPal, itd. )

Nema više čekanja – vinjetu dobijate odmah

Nakon što je izračunata cena na osnovu datih informacija i izvršena uplata na našem sajtu, potvrda se ubrzo šalje e-poštom. Dakle, nećete morati da čekate na naplatnoj rampi kao i obično, već ćete pre putovanja dobiti sve potrebne dokumente za naplatu putarine u Hrvatskoj.

You won't have to wait at the motorway tollbooth as usual but will receive all the necessary documents for the toll in Croatia before the trip.
Anyone traveling a motorway route such as Zagreb-Split-Dubrovnik or taking a trip to the Kvarner Bay will pass various video toll checkpoints along the way.

Monitoring plaćanja putarine u Hrvatskoj

Svako ko putuje autoputem kao što je Zagreb-Split-Dubrovnik ili ide na izlet u Kvarnerski zaliv usput će proći kroz razne video-kontrolne punktove. Tačke su raspoređene po celoj mreži autoputeva u Hrvatskoj i koriste se za kontrolu digitalnih vinjeta.

Revizija sistema naplate putarine ne menja činjenicu da ćete biti kažnjeni ako ne platite putarinu za autoputeve. Ako date lažne informacije online, suočićete se i sa posledicama.

ENC uređaji za kamione

Kao što je već pomenuto, osim novog sistema vinjeta, postoji još jedna opcija za vozače u Hrvatskoj, ENC uređaj. Neophodno je da bude pričvršćen za unutrašnjost vozila nakon prelaska granice.

Kupite vinjetu
The toll model in Croatia is only available for vehicle categories weighing up to 3.5 tons.

ENC za putnička vozila

ENC uređaj može u početku neke vozače podsetiti na sistem koji postoji u Austriji. Takozvani "Go Box" tamo koriste kamioni, autobusi i druga teška vozila. Model za naplatu putarine u Hrvatskoj radi na sličan način, ali je dostupan samo za kategorije vozila do 3,5 tone. To mogu biti motocikli, bočne prikolice, laki kamperi ili putnički automobili, na primer.

Većina ljudi ima tendenciju da koristi e-naplatu zbog jednostavnijeg procesa, ali se ENC takođe može koristiti za sve rute sa naplatom putarine u Hrvatskoj.

The toll system for trucks will work similarly to that for cars in Croatia.

Putarina za kamione u Hrvatskoj

Sistem naplate putarine za kamione će funkcionisati slično kao i za automobile. Iako ne postoji digitalna opcija za teška vozila, biće implementiran i ENC uređaj za obračun putarine u Hrvatskoj.

Preporučuju