Razumevanje ograničenja brzine u Hrvatskoj: bezbednost na putevima

Jedan od najvažnijih aspekata bezbednosti na putevima je vožnja u skladu sa ograničenjima brzine. Kada vozite u Hrvatskoj, morate biti svesni i pridržavati se propisa o ograničenju brzine: oni se razlikuju od ograničenja koja važe u nekim drugim zemljama, na primer u Italiji ili Austriji. Kako bismo pomogli vozačima u bezbednom i ugodnom putovanju, pripremili smo ovaj članak koji pruža informacije o ograničenjima brzine i bezbednosti na putevima u Hrvatskoj.

Ispitujemo primenljiva ograničenja brzine na različitim tipovima puteva. Savetujemo i bezbedno približavanje naplatnim stanicama i drugim kontrolnim punktovima. Saznaćete koja su ograničenja brzine po kategoriji vozila i druge korisne informacije. Razumevanje ovih informacija doprinosi bezbednijoj vožnji za sve.

Mreža hrvatskih autoputeva

Hrvatski putevi su uglavnom dobro vođeni i održavani. Obimni sistem autoputeva povezuje gradove širom zemlje. Korišćenje autoputa zahteva plaćanje putarine obračunate po kategoriji vozila i udaljenosti. Kupovina vinjete za Hrvatsku osigurava efikasno ispunjavanje ovog zaheva.

Prekoračenje brzine na hrvatskim autoputevima

Prevelika brzina izaziva veliku zabrinutost i predstavlja brojne rizike za sve učesnike u saobraćaju. Prekoračenjem ograničenja brzine na hrvatskim autoputevima utiče se na vreme reakcije i zaustavni put, što zauzvrat povećava ozbiljnost nesreća. Sa prekomernom brzinom, smanjuje se stabilnost vozila i povećava verovatnoća nezgode. Zbog toga Hrvatska ima stroge mere kontrole, koje uključuju i kamere i policijske patrole. Prekršioci mogu biti kažnjeni novčano, oduzimanjem dozvole ili zatvorom. Hrvatska policija posebno se fokusira na ovo tokom sezone praznika kada i jedan broj turista iz Srbije odlazi na odmor u Hrvatsku.

Opšta bezbednost na putevima u Hrvatskoj

Nažalost, stanje bezbednosti na putevima u Hrvatskoj je loše. Nalazi se na 6. mestu po broju poginulih na putevima u Evropskoj uniji. Bezobzirna vožnja i izazovni uslovi vožnje su vodeći uzroci nesreća. Zabrinutost postoji i zbog nepostojanja mera bezbednosti pešaka. Loša signalizacija i upotreba alkohola takođe doprinose ovakvom rezultatu. Hrvatska proaktivno rešava problem poboljšanjem infrastrukture i signalizacije, povećanjem vidljivosti policije i promovisanjem svesti o bezbednosti na putevima.

Ograničenja brzine na autoputevima

Hrvatski autoputevi su poznati po visokim ograničenjima brzine. Ograničenje brzine na autoputu u Hrvatskoj je 130 km/h.

Hrvatski autoputevi su poznati po visokom ograničenju brzine. Ograničenje brzine na autoputu u Hrvatskoj je 130 km/h, što omogućava nesmetaniji tok saobraćaja i kraće vreme putovanja. Ipak, vozači treba da imaju na umu da nepovoljni vremenski uslovi mogu značajno uticati na bezbednost vožnje. Ako je vidljivost smanjena ili je površina puta ugrožena (sneg, padavine), nacionalno ograničenje brzine u Hrvatskoj se spušta na 110 km/h, čime se poboljšava kontrola i povećava bezbednost. Više o vožnji autoputem A1 i drugim hrvatskim autoputevima možete saznati u našim kratkim člancima.

Ograničenja brzine na ostalim putevima

Ograničenja brzine na ostalim putevima su postavljena uzimajući u obzir različite saobraćajne faktore i karakteristike puta;

 • Gradska područja - Ograničenje brzine za vozila u Hrvatskoj je obično 50 km/h. Cilj je da se poveća bezbednost pešaka i smanji procenat saobraćajnih nezgoda. Štaviše, u područjima stambenih naselja i blizu škola, ograničenje brzine je smanjeno na 30 km/h.
 • Ruralna područja – Ovde putevi i opšte odsustvo pešaka omogućavaju brzinu od 90 km/h. Naravno, vozači treba da budu oprezni kada voze uskim, vetrovitim putevima ili u uslovima jake kiše ili snega.

Približavanje naplatnim stanicama i kontrolnim punktovima:

Vozači koji se približavaju naplatnim stanicama u Hrvatskoj trebali bi da smanje brzinu i zbog efikasnosti i bezbednosti.

Vozači koji se približavaju naplatnim stanicama treba da smanje brzinu i radi efikasnosti i bezbednosti. U blizini naplatne stanice brzina će se postepeno smanjivati kako bi se osigurao nesmetan protok vozila i izbegavanje nesreća. Budite pažljivi prema drugim vozačima, održavajući bezbedno odstojanje i na taj način sprečite sudare od pozadi.

Kada se približavate kontrolnim punktovima, kao što su granični prelazi ili policijski kontrolni punktovi, smanjite brzinu kako biste osigurali bezbednu interakciju sa vlastima i drugim vozačima. Pridržavanje ograničenja brzine i uputstava zvaničnika pomaže u održavanju reda, omogućava efikasne provere i minimizira mogućnost nesreća. Više o graničnim prelazima sa Italijom (prelazak trajektom) i drugim susednim zemljama možete saznati u našim člancima o granicama.

Ograničenja brzine za različite tipove vozila:

Kako bi osigurala bezbednost, Hrvatska ima posebna ograničenja brzine za različite tipove vozila:

Motocikli

Ograničenje brzine za motocikle na autoputevima u Hrvatskoj je 130 km/h i 110 km/h na nekim putevima sa dve trake. Na manjim putevima je 90 km/h, dok je na gradskim 50 km/h. Motociklisti moraju da se uvere u uslove na putu pre nego što dostignu veće brzine.

Automobili

Vozila ispod 3,5 tone, kao što je većina automobila, mogu da idu brzinom od 130 km/h na autoputevima, vodeći računa o bezbednosti. Održavajte bezbednu brzinu uzimajući u obzir uslove na putu i preovlađujući tok saobraćaja.

Automobili sa prikolicom

Ako vučete prikolicu, u Hrvatskoj važi smanjeno ograničenje brzine od 90 km/h na autoputevima i 80 km/h na seoskim putevima, što poboljšava stabilnost i upravljivost, uzimajući u obzir dodatnu težinu i uticaj na kočenje. Budite oprezni pri menjanju traka ili manevrisanju.

Ako vučete prikolicu, u Hrvatskoj važi smanjeno ograničenje brzine od 90 km/h na autoputevima i 80 km/h na seoskim putevima.

Kamperi

Pod uslovom da ne prelaze 3,5 tone, kamp kućice mogu da putuju brzinom od 130 km/h na autoputevima i 90 km/h na sporednim putevima. Vozila preko 3,5 tone ne smeju da prelaze 90 km/h na autoputevima. Držite se ispod 80 km/h na sporednim putevima i 50 km/h u urbanim sredinama.

Saveti za bezbednu vožnju u Hrvatskoj:

Osim pridržavanja ograničenja brzine, evo nekoliko bitnih saveta za bezbednu vožnju u Hrvatskoj:

 • Prilagodite vožnju uslovima na putu i saobraćaju, posebno po lošem vremenu.
 • Održavajte bezbedno rastojanje između vozila.
 • Pridržavajte se ograničenja brzine i njihovih promena.
 • Koristite navigaciju koja pruža informacije o brzini u realnom vremenu.
 • Praktikujte defanzivnu vožnju i ostanite fokusirani.

Druga važna pravila u Hrvatskoj

Sigurnosni pojasevi i sedišta za decu su obavezni u Hrvatskoj

Imajte na umu sledeća pravila koja važe za vozače u Hrvatskoj:

 • Farovi moraju biti uključeni i danju i noću.
 • Sigurnosni pojasevi i dečija sedišta su obavezna prema potrebi.
 • Upotreba mobilnog telefona bez hendsfri kompleta je nezakonita.
 • Vozači moraju imati trougao upozorenja koji će biti postavljen u slučaju kvara ili hitnog slučaja.
 • Nezakonito je voziti pod dejstvom alkohola ili droge.
 • Zimske gume su obavezne od novembra do marta

Brojevi za hitne slučajeve

 • Hitna službe - 112
 • Pomoć na putu - 987

Razumevanje i pridržavanje postavljenih ograničenja brzine od vitalnog je značaja za bezbednost na putevima u Hrvatskoj. Pridržavanje ograničenja brzine, bilo na autoputu ili negde drugde, pomaže u sprečavanju nesreća. Takođe smanjuje druge rizike i poboljšava efikasan protok saobraćaja. Budite svesni ograničenja brzine. Odgovornom vožnjom stvara se sigurno i ugodno okruženje za vožnju za sve učesniike u saobraćaju u Hrvatskoj.