A3 autoput u Hrvatskoj

Autoput A3 predstavlja glavnu rutu u severnoj centralnoj Hrvatskoj. Autoput Bregana-Lipovac povezuje Breganu sa južnim Zagrebom. Odatle nastavlja dalje na istok, završavajući na graničnom prelazu u Srbiji. Prolazi kroz predivne pejzaže, brojne gradove i naselja i druge popularne atrakcije. To ga čini popularnim među turistima, ali i lokalnim stanovništvom. A3 je deo hrvatske mreže puteva sa naplatom putarine. Da bi putovali ovim putevima, korisnici moraju da kupe e-vinjetu. Vinjeta važi odmah po kupovini.

Istorija autoputa A3

Izgradnja današnjeg A3 počela je kada je ovo područje još bilo u sastavu Jugoslavije, 1970-ih. Prvobitni plan je bio povezivanje Zagreba i Beograda. Međutim, rat 1990-ih doveo je do prekida izgradnje. Do 1995. Hrvatska je stekla nezavisnost i izgradnja je nastavljena. 2000. godine otvorena je deonica puta od granice sa Slovenijom kod Bregane do Velike Kopanice. Moderna deonica od 186 kilometara od Ivanje Reke do Lipovca je završena 2011. godine.

Izgradnja autoputa A3

Hrvatska vlada imenovala je konzorcijum kompanija, predvođene austrijskim građevinskim giganton Strabagom. Ostale kompanije zadržane da pomognu u ovom velikom projektu su Viadukt, Konstruktor, Hidroelektra i Osijek-Koteks.

Ukupna dužina A3 autoputa je oko 306 kilometara. Predstavlja deo veće evropske rute - E70 koja povezuje Austriju sa Grčkom. Hrvatski deo se proteže širom zemlje od zapada ka istoku, počevši od Bregane i završavajući na hrvatsko-srpskom graničnom prelazu Bajakovo. To je u suštini kičma hrvatske putne infrastrukture sa brojnim autoputevima i državnim putevima koji se protežu u svim pravcima.

Gradovi i naselja duž autoputa A3

Zahvaljujući svojoj dužini, A3 nudi brojne pejzaže i atrakcije za turiste. Prvi veći grad na koji se nailazi sa zapadnog kraja je glavni grad - Zagreb. Sa istorijom koja se proteže kroz vekove (čak od 1134. godine), grad je bogat kulturom. Krasi ga zadivljujuća arhitektura, posebno pod uticajem perioda pod austrougarskom vlašću.

 U Brodu se nalazi tvrđava Brod

Kutina

Jugoistočno od Zagreba, A3 prolazi kroz još jedan drevni grad, Kutinu. Ovde ima po nešto za svakoga. Ljubitelji prirode mogu posetiti Park prirode Lonjsko polje ili planinariti na Moslavini. Oni koji traže istoriju i kulturu naći će je u Muzeju Moslavine i Crkvi Svete Marije Snježne. Za nešto malo dinamičnije, posetite Admiral Automat Klub ili Cb Indeks.

Slavonski Brod (Brod)

U Slavonskom Brodu, poznatijem kao Brod, nalazi se tvrđava Brod, manastir na obali reke Save i obližnja slikovita izletišta. Idući autoputem A3 stižete do Vinkovaca. To je najstariji grad u Evropi, naseljen već više od 8000 godina. Nije iznenađujuće da je ocenjen kao jedno od najboljih mesta u celoj Hrvatskoj za posetu, sa obiljem istorije, arhitekture i kulture.

Ostale atrakcije

Duž autoputa A3 nalazi se još nekoliko turističkih atrakcija. Za ljubitelje prirode, tu su razne močvare bogate pticama, dok brojne pešačke staze vijugaju kroz šumovita brda. Još jedna od atrakcija je i vukovarski vodotoranj.

Glavne raskrsnice duž autoputa A3

Zahvaljujući svojoj dužini koja se prostire širom zemlje, autoput se ukršta sa brojnim drugim A-putevima i državnim putevima, što omogućava učesnicima u saobraćaju lak pristup različitim regionima širom zemlje.

A1 Autoput

U Zagrebu se seku A3 i A1 koji će vas odvesti do primorskog grada Splita na jadranskoj obali.

A2 Autoput

U blizini Bregane, A3 se spaja sa A2, kojiće vas odvesti od Zagreba do južne Hrvatske. Više o autoputu A2 možete saznati klikom na link.

A4 Autoput

Takođe se ukršta sa A3 kod Zagreba, samo što ovaj put ide ka mađarskoj granici. Više o autoputu A4 u Hrvatskoj saznajte klikom ovde.

A5 Autoput

U istočnoj Hrvatskoj, A5 se ukršta sa A3, i ovog puta povezuje Osijek sa mađarskom granicom.

Razni državni putevi

Svi državni putevi D1, D2, D30 i D47 ukrštaju se sa autoputem A3. Svi ovi putevi vode ka poznatim turističkim atrakcijama i popularnim gradovima.

Ostale atrakcije

S obzirom da je Hrvatska relativno mala zemlja, atrakcije poput ostrva Krk, Splita, Nacionalnog parka Plitvice i dalmatinske obale nikada nisu previše daleko.

Da biste koristili autoput A3, morate imati vinjetu.

Da li je vinjeta potrebna za korišćenje autoputa A3?

Učesnici u saobraćaju duž autoputa A3 u obavezi su da poseduju vinjetu. Ova nalepnica se obično postavlja na vetrobransko staklo vozila. Vinjete se mogu kupiti na benzinskim stanicama, poštama i kod drugih ovlašćenih prodavaca. Cene zavise od predviđene rute i klase vozila (npr. limuzina ili dostavno vozilo).

Autoputem A3, kao i celokupnim sistemom autoputeva, dobro se upravlja i održava zahvaljujući sistemu naplate putarine koji obezbeđuje neophodan prihod za njegovo održavanje. Vozačima su na raspolaganju čiste, bezbedne i dobro održavane benzinske stanice i odmorišta. U stvari, korištenjem hrvatske mreže autoputeva, vozači obezbeđuju njenu budućnost i sva unapređenja koja mogu biti potrebna.