Autoput A2 u Hrvatskoj

Istorija autoputa A2

Autoput A2 se nalazi u severnom delu centralne Hrvatske. Povezuje glavni grad Hrvatske sa granicom sa Slovenijom na severu. Autoput se širio nekoliko decenija u skladu sa zadivljujućim naporima zemlje da uspostavi, održava i razvija hrvatski autoput, putnu mrežu i ukupnu saobraćajnu infrastrukturu. Istorija puteva je i duga i prilično fascinantna. Bez sumnje će takođe igrati važnu ulogu u budućnosti. Važna je veza između severne Hrvatske, glavnog grada Zagreba i istoka, zapada i juga zemlje.

Hrvatska vlada je 1994. godine formirala državno preduzeće poznato kao Autocesta Zagreb-Macelj (AZM). „Autocesta“ na hrvatskom znači autoput sa kontrolisanim pristupom. Deo naziva - Zagreb-Macelj - odnosi se na gradove Zagreb i Macelj koji su povezani autoputem A2. Kao što ime govori, AZM je formiran specijalno za izgradnju i upravljanje projektom autoputa A2. Da biste koristili A2, moraćete da kupite vinjetu za Hrvatsku.

Hrvatska je stekla nezavisnost 1992. i krenula u ekspanzivne napore da obnovi i modernizuje infrastrukturu zemlje. Prvobitno, A2 je zamišljen kao autoput sa četiri trake. Kasnije je odlučeno da se njegova širina poveća na šest traka, kada je konstatovano da u suprotnom neće prihvatiti rastući obim saobraćaja.

Razvoj autoputa A2 u Hrvatskoj

2001. godine otkrivena je prva deonica autoputa. Protezala se od Zagreba do Zaprešića – na udaljenosti od oko 34 kilometra. Ostatak autoputa otvoren je za javnost 2011. Moderan autoput A2 vodi od Zagreba do slovenačke granice, u blizini Macelja, pokrivajući udaljenost od 65,5 kilometara. Više o granici između Slovenije i Hrvatske možete saznati klikom na link.

Gradovi, naselja i druge atrakcije duž autoputa A2

Obzirom na gustu naseljenost i veličinu, A2 prolazi kroz više gradova u Hrvatskoj, poput Varaždina, Zaprešića i Krapine. Uprkos tome što kao samostalna država kratko postoji, njena istorija je duga i fascinantna, što je vidljivo u raznolikoj arhitekturi i kulturnim uticajima sa kojima se susrećete putujući po Hrvatskoj

Obzirom na gustu naseljenost i veličinu, A2 prolazi kroz više gradova u Hrvatskoj.

Varaždin

Posetom Varaždinu ćete uploviti u lepote iz doba baroka. Sa krivudavim ulicama oivičenim remek-delima arhitekture, grad se smatra jednim od najlepših u zemlji.

Zaprešić

Još jedan divan primer istorijskog hrvatskog urbanizma nalazi se u starom gradu Zaprešiću. Postoje dokazi o ljudskim naseljima koja datiraju još iz neolita. Naići ćete i na nekoliko ruševina koje datiraju iz rimske okupacije. Takođe je važno železničko čvorište za severnu Hrvatsku.

Krapina

Ako se vaša interesovanja za istoriju protežu dalje u prošlost, ne zaboravite da posetite muzej neandertalaca u Krapini. Prvobitno srednjovekovna tvrđava, stari grad Krapine nudi fascinantnu šetnju kroz istoriju.

Glavne raskrsnice duž autoputa A2

Autoput A3

Na putanji od Zagreba do graničnog prelaza u Sloveniji, A2 se ukršta sa nekoliko drugih glavnih pravaca. Prvo se nailazi na A3, koji ide od Zagreba do jadranske obale preko Karlovca. Kliknite na vezu da saznate više o autoputu A3 u Hrvatskoj.

Autoput A4

A2 se takođe seče sa A4 i glavni je autoput od glavnog grada do državnog graničnog prelaza sa Mađarskom. A4 prolazi i blizu Varaždina.

Razni državni putevi

Određeni broj državnih puteva se ukršta sa A2. Prvo, D1, koji ide od slovenačke granice prema jugu do Splita. U međuvremenu, D24 prelazi i A2 kod Krapine. Ovaj put preko Zlatara vodi vozače u planinski kraj.

Da biste koristili autoput A2, morate imati vinjetu.

Ostale atrakcije

Veliki je broj atrakcija i gradova koji su dostupni korisnicima autoputa A2. Počev od Zagreba - postoji obilje kulturnih, istorijskih i verskih znamenitosti koje vredi posetiti, među kojima je i crkva Svetog Marka.

Zapadno od A2 nalazi se Samobor, poznat po svojoj sjajnoj lokaciji i arhitekturi, kao i po brojnim aktivnostima na otvorenom. Svakog februara, u gradu se održava festival Samoborski fašnik.

Da li je za korišćenje autoputa A2 potrebna vinjeta?

Da bi legalno koristili autoput A2, vozači moraju imati vinjetu. Ova nalepnica za korišćenje puteva se obično postavlja na vetrobransko staklo. Brojni servisi, pošte i druga ovlašćena prodajna mesta prodaju ih širom Hrvatske. Cena zavisi od dužine vremena provedenog na A2, kao i od kategorije vozila. Drugim rečima,vinjeta za veliko teretno vozilo koštaće više od vinjete za motocikl.

Kombinacija moderne, dobro održavane infrastrukture i efikasnog sistema naplate putarine znači da vozači autoputem A2 mogu putovati bezbedno i efikasno. Duž rute ćete naći brojna moderna, čista i bezbedna odmorišta, kao i benzinske pumpe. Tu je i nekoliko turističkih atrakcija kako bi putovanje bilo zanimljivo. Bez sumnje, AZM i hrvatska vlada će se i dalje truditi da udobnost i uslužnost rute budu zadovoljavajuće.