Granični prelazi Hrvatska i Slovenija

Nedavna promena na hrvatsko-slovenačkoj granici?

Republika Hrvatska je 1. januara 2023. godine postala članica Šengenskog prostora, jedne od najvećih mera Evropske unije. Hrvati su se pridružili milionima građana država članica kako bi mogli slobodno da putuju između različitih zemalja članica.

Hrvati sada mogu nesmetano da putuju u Sloveniju i druge delove šengenskog prostora Evropske unije. Ovo se odnosi i na kopnene i na morske granične prelaze.

Da li ste znali da će vam za putovanje autoputevima biti potrebna hrvatska vinjeta ako želite da putujete od glavnog grada Hrvatske (Zagreba) do glavnog grada Slovenije (Ljubljane)? Potražite ovde dodatne informacije i cene.

Primena zakona na granici između Hrvatske i Slovenije

Dok sporazumi dozvoljavaju slobodno kretanje, obe države zajednički kontrolišu bezbednost. Slovenačka policija će biti odgovorna za spoljnu granicu, ali će i policijski zvaničnici iz Hrvatske dopuniti svoje napore u skladu sa zajedničkom strategijom. Što se tiče bezbednosti unutar zemlje, to ostaje u nadležnosti svake od njih.

Najbolje je da pre putovanja proverite da li su određene mere bezbednosti na snazi. Imajte na umu da se i dalje mogu desiti nasumične provere od strane policijskih službenika iz bilo koje zemlje i da može biti potrebna kontrola važećih putnih isprava za sve putnike, u skladu sa šengenskim propisima.

Malo o Hrvatskoj

Republika Hrvatska prostire se na jugoistoku i srednjoj Evropi

Republika Hrvatska prostire se na jugoistoku i srednjoj Evropi. Na severozapadu graniči sa Slovenijom. Na severoistoku se nalazi Mađarska, na istoku Srbija, a na jugoistoku su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ima slikovitu obalu duž Jadranskog mora, sa 1.200 ostrva. Ne zaboravite! Ako želite da pređete Krčki most kako bi posetili najveće ostrvo Krk, neophodna je kupovina vinjete.

Izbor mesta prelaza granice između Slovenije i Hrvatske

Između dve zemlje postoji 58 prelaza, koji se uglavnom ne nadgledaju. Mesto prelaska će naravno zavisiti od toga iz koje zemlje dolazite i šta biste želeli da istražite na svojim avanturističkim putovanjima. Slovenačko-hrvatska granica je duga 670 kilometara, pa je logično preći je na pravom mestu.

Dakle, pogledajte kartu i postavite sebi nekoliko pitanja ako planirate prelazak granice između Hrvatske i Slovenije:

  • Gde će početi vaše putovanje?
  • Gde će se završiti vaše putovanje?
  • Koja granični prelaz se nalazi između dve tačke na vašem planiranom putovanju?
  • Mogu li se očekivati gužve zbog gustog saobraćaja na određenoj kopnenoj granici ili ruti?
  • Kolike su šanse da će tokom putovanja biti policijskih kontrola?

Od 58 pomenutih prelaza, 42 su relevantna za turizam. Od toga ćemo se fokusirati na osam međunarodnih kopnenih luka koje su otvorene 24/7.

Osam međunarodnih graničnih prelaza između Hrvatske i Slovenije

Ova lista pruža nekoliko detalja o svakoj graničnoj postaji od zapada prema istoku.

Piran – prelep slovenački grad na Jadranskom moru

Granični prelaz Kaštel

Vrata ka popularnim plažama u Istri, Splitu i Dubrovnika. Čak i turisti iz Bosne koriste ovu rutu. Kao takav, recipročni promet između Hrvatske i Slovenije može biti gust čime se stvaraju velike gužve i zastoji.

Ako se krećete prema Sloveniji iz Kaštela na E751, priključite se D 200 koji postaje 111 na granici. Ovo će vas odvesti do Nacionalnog parka Sečovljanske soline i grada Pirana na obali Jadranskog mora, koji su odlična mesta za odmor.

Granični prelaz Plovanija

Gužvu u saobraćaju pri ulasku u Sloveniju možete izbeći na graničnom prelazu Plovanija. Ova granica će vas odvesti do Kopra. Vozite se D21 prema severu i pređite na E751. Nastavite ovim putem prema Italiji i doći ćete do Venecije.

Granični prelaz Pasjak

Polazeći iz Rijeke ili Nacionalnog parka Plitvička jezera ako želite da idete u Kopar, pratite E61 preko granice, pre nego što se pridružite A1 na zapadu do vašeg odredišta. Alternativno, ostanite na E61 ako želite da idete u Trst, Italija.

Granični prelaz Rupa

Koristan ako iz Nacionalnog parka Plitvička jezera ili Rijeke idete u Ljubljanu. Pogodno i za Nacionalni park Triglav i njegove prelepe planine. Idite putem E61 koji će vas odvesti do Ljubljane.

Granični prelaz Jurovski

Od Karlovca u centralnoj Hrvatskoj, pratite E65 prema zapadu pre nego što se spojite sa D6 severno do Jurovskog Broda. Nastavite preko granice sa Hrvatskom i Slovenijom do Novog Mesta. Ako krenete na severozapad, stići ćete do Ljubljane i Julijskih Alpa.

Granični prelaz Bregana

Ovaj prelaz iz Hrvatske u Sloveniju takođe se nalazi u sredini, između glavnih gradova Zagreba i Ljubljane. Kreće se iz Zagreba putem E70. Na granici postaje hrvatski autoput A2 , a do Ljubljane se može stići za sat vremena od prelaska.

Granični prelaz Macelj

Do ovog prelaza se može doći iz Zagreba uključivanjem na E59/A2 u pravcu severa do Donjeg Macelja i dalje u Sloveniju. Zatim ćete stići do Maribora. Možete nastaviti do Graca, Austrija, ili zapadno do Ljubljane.

Granični prelaz Dubrava Krizovljanska

Ovaj prelaz je odličan ako idete u istočnu Sloveniju i dobra alternativa Macelju (gore pomenutom) jer je udaljen samo 50 km. Pratite D2 zapadno od Varaždina do granice gde put prelazi na 228. Ovo će vas odvesti do dvorca Borl i obližnjeg grada Ptjua

Julijske Alpe u Sloveniji

Ostali korisni granični prelazi između Hrvatske i Slovenije

Granični prelaz Buzet

Blizu Plovanije i Kaštela, ovo je dobra alternativa za izbegavanje gužvi leti.

Granični prelaz Lupinjak

Ako želite da posetite spa centar u Rogaškoj Slatini, pređite granicu kod Lupinjaka. Iz Zagreba pratite E59 prema severu pre nego što se uključite na D20. Pazite na skretanje za granicu. Ovde put postaje 107 i vodi vas do Rogaške Slatine. Nacionalni park Kozjanski nalazi se kratkom vožnjom južno.

Prometna granica Hrvatske sa Slovenijom

U prošlosti je ulazak u zemlju ili izlazak iz zemlje značio suočavanje sa prometnim putevima i zakrčenim graničnim prelazima. Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor, gužve su se uvelike smanjile i saobraćaj je postao olakšan.

Međutim, očekujte da će vikendom i praznicima, posebno od juna do septembra, biti gužve.

Internet kao pomoć pri planiranju putovanja

Da biste smanjili stres i kašnjenja, korisno je da proverite na internetu da li postoje gužve. Možete isprobati Google mape ili potražiti veb kamere prelaza koji želite da koristite. I, ne zaboravite da kupite vinjetu na online pre nego što krenete.

Kao i kod bilo kog putovanja, malo planiranja može dugo putovanje učiniti kraćim. Korišćenjem ovakvih resursa, kao i drugih onlajn alata za putovanja, moći ćete da uživate u svim prednostima putovanja unutar šengenskog prostora.