Sve o Krčkom mostu i ostrvu Krk u Hrvatskoj

Ostrvo Krk se nalazi u Kvarnerskom zalivu, uz hrvatsku obalu. Krk (ponekad se naziva i ostrvo Krk), nalazi se u severnom Jadranskom moru. Poznato i kao 'Zlatno ostrvo', nalazi se na krajnjem severnom delu Mediterana, između italijanskog poluostrva, Slovenije i Hrvatske.

Kao i većina naseljenih mediteranskih ostrva, ovo je popularna turistička destinacija za opuštajući odmor u kojoj svake godine uživa hiljade i hiljade posetilaca. Turisti dolaze iz cele Evrope i šire da bi uživali u prelepim plažama, arhitekturi i kulturi. U zavisnosti od zemlje iz koje dolazite, ako dolazite automobilom, možda ćete morati da platite putarinu na nekom od hrvatskih autoputeva, što možete lako rešiti na ovoj stranici.

U ovom članku ćete saznati sve o čuvenom Krčkom mostu, kojim se dolazi do ostrva Krk, i šta čini ostrvo vrednim posete.

Može li se do ostrva Krk doći putem?

Da! Povezan je s kontinentom preko mosta Krk, što ga čini dostupnim svim vozačima. Ostrvo Krk je najnaseljenije ostrvo u Jadranskom moru. Iako je relativno malo, ima brojna mala sela i populaciju od preko 19.000 stanovnika.

Osnovne informacije o ostrvu

Hrvatska ima više od 1.200 ostrva na Jadranu, a najveće je ostrvo Krk. Poznato je po peščanim plažama koje okružuju obalu.

Tu je i nekoliko manjih ostrva koja okružuju ostrvo Krk, sva tipična za Jadransko more sa blistavim morem i brojnim peščanim plažama. To je svakako nezaobilazno mesto za posetu ako ste u Hrvatskoj, posebno ako dolazite iz drugih delova sveta. Ako na ostrvo dolazite svojim vozilom iz Slovenije, posetite našu stranicu o graničnim prelazima sa Slovenijom kako biste lakše kupili vinjetu koja vam je potrebna za vožnju hrvatskim autoputevima.

Kasnije ćemo podeliti više informacija o samom ostrvu, ali prvo o tome kako doći do njega.

Jedan od glavnih razloga popularnosti ostrva Krk je nadvožnjak koji povezuje ostrvo sa kopnom.

Dolazak na ostrvo putem

Jedan od glavnih razloga popularnosti ostrva Krk je nadvožnjak koji povezuje ostrvo sa kopnom. Nadvožnjak se nalazi na severnom kraju ostrva i čini ostrvo dostupno putem za svakoga ko traži zgodno mesto za odmor.

Vozite se državnim putem D8 duž jadranske obale pre nego što se uključite na D102.

Od kopna do Krka možete koristiti i puteve A1, A6 i A7. Sa juga, iz Dalmacije, A1 će vas odvesti do mosta.

Krčki most

Ovo je jedini način da se do ostrva dođe putem. Preko širokog kanala pruža se do malog ostrva Sveti Marko. U stvari, radi se o dva luka i najdužem mostu ovog tipa u Hrvatskoj, a ukupno je treći po veličini most ovog tipa na svetu.

Saobraćaj

Most je važna saobraćajna veza između kopnene Hrvatske i ostrva Krka. Deo je autoputa A7 koji povezuje lučki grad Rijeku sa glavnim gradom Hrvatske Zagrebom. To je i ulaz u popularne turističke destinacije kao što su Istra i Dalmacija.

Više od 4 miliona vozila godišnje pređe most, što ga čini jednom od najprometnijih ruta u zemlji. Tranzicija je ključna za održavanje veze ostrva sa evropskom ekonomijom.

Putarina na Krčkom mostu 2023

Od juna 2020. godine, naplata putarine za prelaz je ukinuta i putarine nema. Kada se projekat proširenja završi (2025. godine) može se ponovo uvesti putarina za prelazak. U trenutku pisanja ovog članka (april 2023.) prelaz preko mosta je besplatan.

Proširenje je neizbežno

Sa strukturom koja pokazuje znake propadanja, projekat obnove će uključivati proširenje autoputa na četiri trake.

Očekuje se da će projekat poboljšati protok saobraćaja i bezbednost učesnika u saobraćaju, što će olakšati putovanje do ostrva. Planirano je da projekat bude završen do 2025. godine.

Specifikacije i izgradnja

Dugačak je ukupno 1430 metara, širok 18,5 metara, a maksimalni klirens je 45 metara. Ova širina omogućava samo jednu saobraćajnu traku u oba smera.

Dizajnirao ga je Nikola Bašić, a izgrađen je između 1976. i 1980. To je inženjersko remek-delo koje je koristilo napredne tehnike za pozicioniranje prefabrikovanih komponenti.

Šta budućnost nosi

Bez sumnje, ruta će nastaviti da igra vitalnu ulogu u povezivanju kontinenta sa ostrvom.

Kako popularnost regiona raste, očekuje se povećanje saobraćaja. Kako bi se prilagodila ovom povećanju saobraćaja, hrvatska vlada je najavila planove za proširenje autoputa A7, uključujući i most.

Više o ostrvu Krk

Kao što je već spomenuto, ova destinacija je vrlo popularna među posetiocima iz cele Europe, a i šire. U nastavku delimo neke od razloga popularnosti.

Još jedna popularna turistička destinacija je dvorac Frankopan.

Klima i položaj Krka

Uprkos svom severnom položaju, ima prijatnu severnomediteransku klimu i jedan je od najsunčanijih delova Evrope. Prosečne letnje temperature (jun-septembar) su između 20-26 stepeni Celzijusa. Zbog toga je popularan kod posetilaca tokom leta kada temperatura mora dostiže 24,9°C. Idealno za opuštajući odmor za one koji uživaju u kupanju.

Obalu obeležavaju stenovite litice isprekidane brojnim plažama. Unutrašnjost je tipično mediteranska: brdovita i krševita, ispresecana plodnim poljima i ponekim gradom, često sa Jadranskim morem u pozadini. Predivan pogled daleko doseže. Čak i ispod zemlje, kao što se vidi u popularnoj pećini Biserujka.

Istorija i arhitektura ostrva Krk

Ostrvo Krk ima dugu istoriju naseljavanja još od doba neolita, pre nekih 12000 godina. Dok su informacije o ranim stanovnicima oskudne, period okupacije od strane Rimskog carstva nudi mnogo dokaza koji datiraju iz 50. godine pre nove ere. Grad Krk je bio prvobitni rimski grad, sa ostacima građevina koje još uvek možete posetiti. Ostrvo je takođe bilo pod austrijskom i italijanskom vlašću. To rezultira stilovima gradnje koji se značajno mogu razlikovati od grada do grada.

Turističke atrakcije ostrva Krk

Stari grad Krk

Poznata atrakcija u gradu Krku je Krčka katedrala i zvonik, za koje se smatra da su izgrađeni oko 5. godine ne. Njegov kultni zvonik dominira obrisom starog grada.

Još jedna popularna turistička destinacija je Frankopanski dvorac. Gradila ga je plemićka porodica Frankopana tokom nekoliko vekova, počev od antičkih vremena. Uticaji venecijanske kulture se takođe vide u arhitekturi.

Baška

Grad ili selo Baška (poznato i kao Baška na ostrvu Krk ili Baška Krk) smešteno je na krajnjem južnom delu ostrva. Ima neke od najboljih hotela i dobar izbor privatnog smeštaja. Ako imate brodić, ovo je mesto gde ćete pronaći najbolju luku.

Grad ili selo Baška se nalazi na krajnjoj južnoj obali ostrva

Takođe je dom jedne od najboljih plaža na ostrvu Krk,smeštene u maloj uvali u blizini Baške: Vela plaža. More i plaža su odlično mesto za ronjenje i sunčanje tokom dana. U sumrak povetarac nosi miris sveže ribe koja se sprema u brojnim restoranima duž plaže.

Katedrala sv. Lucije

Katedrala sv. Lucije označava mesto gde je pronađena Bašćanska ploča. Ploča je najstariji primer hrvatskog pisanja.

Sa svojim uskim ulicama, Baška je fascinantna za istraživanje. Postoji desetak drugih malih gradova, svaki s fascinantnom istorijom, kulturom i krajolikom za posetu širom ostrva Krka.

Krk - Lako dostupan, sjajan za opuštanje

Kao što sada znate, poseta ostrvu, preko mosta, vrlo je jednostavna. Lakoća dolaska i brojne atrakcije osiguravaju da će ostrvo Krk uvek biti popularna hrvatska destinacija.