Granični prelazi Bosna-Hrvatska

Granica između Hrvatske i Bosne: prošlost i sadašnjost

Istorija, geografija, kultura i politika su odigrali ulogu u deljenju odnosa između Hrvatske i naroda Bosne i Hercegovine na Balkanu. Dva naroda dele istoriju saradnje, koja datira još iz vremena kada su bile deo Jugoslavije. Kada se Jugoslavija raspala početkom 1990-ih, prvo su Bosna i Hercegovina, a kasnije i Hrvatska proglasile nezavisnost. Diplomatski odnosi uspostavljeni su u julu 1992. Generalno, odnosi između bosanskih Srba i bosanskih Hrvata su sada mirni, iako postoji istorija animoziteta.

U nastavku dajemo detalje o svemu što treba da znate ako putujete iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Dajemo uvid u granične procedure i razgovaramo o nekim od glavnih graničnih prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Daćemo i neke praktične informacije i savete o ovoj temi. Pre nego što nastavimo, važno je da znate da je vinjeta obavezna ako putujete autoputem.

Saradnja u izgradnji infrastrukture na granici između Hrvatske i Bosne

Bosna i Hercegovina i Hrvatska sarađuju na širokom spektru pitanja vezanih za granice. Jedna od ključnih oblasti fokusa je razvoj prekogranične infrastrukture. Primer za to je kada su zajednički tražena sredstva od Evropske unije za ponovno uspostavljanje i nadogradnju cele rute između Novog Grada u Bosni i Knina u Hrvatskoj.

Obe zemlje cene razvoj prateće infrastrukture, što se može videti u izgradnji novog mosta 2020. godine. Preko reke Save povezuje obe zemlje i pokazao se ključnim u poboljšanju transportnih veza, čime je pogodovao trgovini.

Malo o Hrvatskoj

Smeštena u jugoistočnoj Evropi, Hrvatska je jedna od popularnih destinacija u regionu. Sa istorijom koja datira kroz nekoliko vekova i raznolikom kulturom, uz interesantne pejzaže, ima razvijen turizam. Zato ne iznenađuje što iz godine u godinu sve više srpskih turista putuje u Hrvatsku svojim automobilom.

Stekla je zasluženu reputaciju među putnicima na Balkanu. Navešćemo samo neke od njenih prirodnih lepota, poput Nacionalnog parka Plitvička jezera i jadranske obale

Hrvatska je stekla zasluženu reputaciju među putnicima na Balkanu.

Istorijske atrakcije uključuju drevnu hrvatsku luku Dubrovnik i Dioklecijanovu palatu. Naselja variraju od ljupkih sela do užurbanih gradova poput Splita i Zagreba. Meštani su gostoljubivi, ponosno ističući hrvatsku istoriju i kuhinju. Sve ovo povezuje odlična putna mreža. Moderni autoputevi, poput A6 u južnoj Hrvatskoj, bezbedno i efikasno prevoze ljude i robu širom zemlje.

Izbor mesta za prelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Ukupno postoji 30 mesta na kojima možete preći granicu između ove dve zemlje. Sa zajedničkom granicom od preko 956 km, evo nekoliko stvari koje treba razmotriti pre nego što krenete:

 • Gde će početi vaše putovanje?
 • Gde će se završiti vaše putovanje?
 • Koji granični prelaz se nalazi između dve tačke?
 • Moguća kašnjenja?
 • Zvanični kontrolni punktovi?

Odgovarajući na ova pitanja, moći ćete da izaberete rutu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Čekanje na hrvatsko-bosanskoj granici

Različiti faktori mogu uticati na vreme čekanja pri prelasku granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Doba dana, godišnje doba, turistička sezona i vrsta prelaza mogu igrati ulogu. Glavni prelazi su uglavnom prometniji, dok se tokom letnje sezone javljaju gužve. Da biste skratili vreme čekanja, proverite veb stranicu hrvatske granične policije: mup.gov.hr. Proverite to dok ste još uvek u Srbiji, kako ne biste dodatno plaćali mobilne podatke.

Procedure prelaska granice pri putovanju između Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Prilikom prelaska granice Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, potrebno je imati važeći pasoš. Granični prelazi su otvoreni 24/7 tokom cele godine. Ako dolazite iz zemlje za koju je potrebna viza, imajte to na umu i obezbedite je.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu ući u šengensku zonu radi kraćeg boravka bez vize. Državljani koji nisu iz EU koji posjeduju šengensku vizu mogu ući u Bosnu, zahvaljujući statusu kandidata za članstvo u EU. Kao državljanin Srbije lako ćete ući u Bosnu.

Evo liste nekih od popularnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prilikom napuštanja šengenske zone putnici moraju da pokažu važeće putne isprave ili pasoš. Oni kojima je za ulazak u zemlju odredišta potrebna viza, takođe je moraju imati.

Imajte na umu da su i Hrvatska i Bosna ukinule sva ograničenja putovanja zbog COVID-19 tako da putnici više nisu obavezni da imaju potvrde o vakcinaciji, bez obzira na zemlju porekla ili odlaska.

Takođe treba napomenuti da ako putujete kroz južnu Hrvatsku, a ne želite da uđete u Bosnu, možete skrenuti preko poluostrva Pelješac, koristeći Pelješki most na putu 674.

Detaljna mapa graničnih prelaza između Bosne i Hrvatske

Popularni granični prelazi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Evo liste nekih od popularnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Navešćemo njihove nazive i put na kome se nalaze. Takođe ćete pronaći link do veb kamere (ako je dostupnan) i predloge za neke od popularnih atrakcija u blizini:

Bosanski Šamac (Bosna i Hercegovina) - Slavonski Šamac (Hrvatska) - E70

 • Veb kamera: total-croatia.com
 • Popularno u blizini: Park prirode Lonjsko polje, močvarno područje koje je stanište raznih vrsta ptica. Ako dolazite iz pravca Sarajeva, idite severno na E73 da biste došli do ovog prelaza.

Gradiška (Bosna i Hercegovina) - Stara Gradiška (Hrvatska) - E661 preko Gradiškog mosta

 • Veb kamera: alltrafficcams.com
 • Popularno u blizini: Slavonski Brod ima nekoliko turističkih atrakcija među kojima su tvrđava Brod i obilasci grada. Do ovog prelaza možete doći putem E661 iz Sarajeva, glavnog grada Bosne.

Granični prelaz Užljebić (Croatia) - Ripac (Bosnia and Herzegovina) - M11

 • Veb kamera: Nema
 • Popularno u blizini: Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini je odličan za planinarenje i istraživanje prirode. Da biste došli do Sarajeva, pratite E761

Brod (Bosna i Hercegovina) - Slavonski Brod (Hrvatska) - M14.1

 • Veb kamera: webcamworld.live
 • Popularno u blizini: Postoje brojne istorijske i kulturne atrakcije sa obe strane ovog graničnog prelaza, poput tvrđave Brod u Slavonskom Brodu. Odavde možete putovati na jug do Sarajeva.

Bijača (Bosna i Hercegovina) - Nova Sela (Hrvatska) - A1

 • Veb kamera: Nema
 • Popularno u blizini: Prelaz je na maloj udaljenosti od Jadranskog mora i luke Ploče

Do Sarajeva se može doći na E73, preko Mostara.

Gabela Polje (Bosna i Hercegovina) - Metković (Hrvatska) - R425a

 • Veb kamera: Nema
 • Popularno u blizini: Rezervat prirode Hutovo blato u Bosni i Hercegovini je prostrano močvarno područje. Na hrvatskoj strani, nalazi se rezervat prirode Pod gredom.

Hrvatska obala je udaljena oko 40 km, a do Sarajeva se može doći putem E73, preko Mostara.

Izačić (Bosna i Hercegovina) - M5/R217- Ličko Petrovo Selo (Hrvatska)

 • Veb kamera: Nema
 • Popularno u blizini: Izvanredan Nacionalni park Plitvička jezera jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Da biste došli iz Sarajeva, idite putem E761 prema granici.

Neum (Bosna i Nema) - Klek (Hrvatska) - M2/R8

 • Veb kamera: None
 • Popularno u blizini: Rezervat prirode Mali Školj u Bosni i Hercegovini je primorska lokacija odlična za aktivnosti na vodi.

Velika Kladuša (Bosna i Hercegovina) - Maljevac (Hrvatska) - R400a/R216

 • Veb kamera: Nema
 • Popularno u blizini: Oko sat vremena od Karlovca, gde možete posetiti dvorac Dubovac i druge znamenitosti od istorijskog i kulturnog značaja.

Ivanika (Bosna i Hercegovina) - Brgat Gornji (Hrvatska) - M20/put 233

 • Veb kamera: worldwebcamlive.com
 • Popularno u blizini: Istorijski grad Dubrovnik je hrvatski istorijski grad. Prelepi bosanski manastir Dobrićevo gleda na Bilećko jezero, nedaleko od granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Da biste došli do Sarajeva iz Dubrovnika, koristite M20/M18.

Granični prelaz (Bosna i Hercegovina) - Svilaj (Hrvatska) - A1/A5 preko Svilajskog mosta

 • Veb kamera: worldwebcamlive.com
 • Popularno u blizini: Autoput A5 ide od Mađarske kroz istočnu Hrvatsku. Ulaskom na E70-istok možete ući u Srbiju. Nastavite prema jugu putem A1 u Bosni i Hercegovini do glavnog grada Sarajeva.

Dubrovnik u južnoj Hrvatskoj je popularna turistička destinacija

Dve zemlje sa isprepletanom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću

S obzirom na dugu istoriju i dugačku zajedničku granicu, postoje mnoge sličnosti između ove dve zemlje koje će putnici primetiti. Takođe, svaka zemlja ima svoj identitet ali u stvarima koje utiču na njihovu zajedničku granicu, oni su ujedinjeni u ciljevima i posvećenosti.