Putovanje preko granice iz Srbije u Hrvatsku drumskim putem

Odnos Hrvatske i Srbije

Hrvatska i Srbija dele složenu istoriju, obeleženu periodima rata i mira. Obe su nekada bile deo bivše Jugoslavije. Nakon njenog raspada početkom 1990-ih, niz sukoba širom regiona doveo je do zategnutih odnosa, koji sui krhki i danas. Ipak, obe zemlje nastoje da uspostave i održe diplomatske i kooperativne odnose.

Putevi i sistem naplate putarine u Hrvatskoj

Hrvatska se može pohvaliti modernom, sofisticiranom mrežom puteva. Efikasan sistem autoputeva povezuje naselja i atrakcije širom zemlje.

Putevi sa naplatom putarine čine većinu glavnih autoputeva u Hrvatskoj i njima upravlja HAC.

Vozači moraju imati vinjetu da bi koristili autoput, koja se može kupiti na    Ona omogućava automatizovanu naplatu putarine, što omogućava jednostavnije putovanje. Cene zavise od tipa vozila i pređene udaljenosti. Trenutno se naplata putarine ne razlikuje mnogo od onoga na šta smo navikli u Srbiji.

Prekogranična saradnja na srpsko-hrvatskoj granici

Napori za jačanje prekogranične saradnje su na snazi, a odnose se na upravljanje granicom, sprovođenje zakona i razvoj infrastrukture. Primer je nedavna izgradnja graničnog prelaza Bajakovo – Batrovci, a cilj im je da omoguće neometan, bezbedan i jednostavan prelazak granice.

Procedure granične kontrole

Službenici granične kontrole proveravaju putne isprave i osiguravaju usklađenost sa propisima o carini i imigraciji. Trebalo bi da budete spremni da pokažete svoj važeći pasoš, kao i šengensku vizu ako niste državljanin EU. Upoznajte se sa zahtevima pre nego što krenete na granicu. Vremena čekanja na hrvatskoj i srpskoj granici su duga u poređenju sa na primer vremenima čekanja na graničnim prelazima između Slovenije i Italije. Državljani EU nisu navikli na imigracione kontrole unutar Evrope, pa ako dolazite iz tih zemalja, upoznajte se sa pravilima pre prelaska granice između Hrvatske i Srbije

Službenici granične kontrole u Srbiji i Hrvatskoj proveravaju putne isprave i osiguravaju usklađenost sa propisima u vezi sa carinom i imigracijom.

Malo o Hrvatskoj kao destinaciji

Od prijema u Evropsku uniju, a kasnije i u Šengenski sporazum, Hrvatska je postala popularna turistička destinacija. Putnici iz celog sveta hrle u zemlju, posebno leti. Hrvatska se može pohvaliti veličanstvenom obalom, hiljadama istorijskih i kulturnih znamenitosti i prirodnim lepotama koje oduzimaju dah. Hrvati su gostoljubivi i ponosni su na svoju kulturu i kuhinju.

Mapa sa 8 graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske, od kojih je najprometniji Bajakovo - Batrovci.

Izbor pravog graničnog prelaza Srbija-Hrvatska

Postoji 8 graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske, od kojih je najprometniji Bajakovo – Batrovci. Kada putujete između ove dve zemlje, da biste obezbedili najekonomičniju rutu, uzmite u obzir sledeće:

 • Polazište
 • Odredište
 • Koji granični prelaz razdvaja ta dva mesta
 • Saobraćaj na tom graničnom prelazu?
 • Kontrolni punktovi granične kontrole

Koristite internet da bi ste isplanirali svoju rutu i odgovorite na gornja pitanja kako biste odredili najbolju rutu za prelazak iz Srbije u Hrvatsku.

Svi granični prelazi iz Srbije u Hrvatsku od severa prema jugu

Između Srbije i Hrvatske postoji osam međunarodnih graničnih prelaza. Svaki od ovih prelaza nalazi se na određenom putu, označenom srpskom, hrvatskom i evropskom oznakom. Evo graničnih prelaza:

 Između Srbije i Hrvatske postoji osam međunarodnih graničnih prelaza. Svaki od ovih prelaza nalazi se na određenom putu, označenom srpskom, hrvatskom i evropskom oznakom

Bezdan - Batina: E75 / D213

Popularno u blizini: Osijek je kulturni centar severoistočne Hrvatske. Nacionalni rezervat Gornje Podunavlje Sombor, Srbija, udaljen je 25 km.

Veb kamera: Nema

Bogojevo - Erdut: E73 / D214

Popularno u blizini: Osijek je udaljen 33 km. U Srbiji, obližnje Bogojevo je slikovito istorijsko selo.

Veb kamera: alltrafficcams.com

Bačka Palanka - Ilok: E75 / D212

Popularno u blizini: krstarenje rekom Dunav sa obe strane granice. Veb kamera: alltrafficcams.com

Neštin - Ilok: D519

Popularno u blizini: Vožnja obalom reke Dunav do Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave

Veb kamera: Nema

Šid - Tovarnik: D46/120

Popularno u blizini: Najveći grad u Hrvatskoj, Vinkovci, udaljen je 35 km. Šid je udaljen 112 km od Beograda. Veb kamera: mup.gov.rs!

Sot - Principovac 1: D519

Popularno u blizini: U okolini se nalaze brojni parkovi i rezervati prirode.

Veb kamera: Nema

Ljuba - Principovac 2: D51

Popularno u blizini: Kao što je gore navedeno

Veb kamera: Nema

 Granični prelaz Bajakovo – Batrovci je najbliži prelaz prestonici Srbije, Beogradu

Bajakovo - Batrovci: E70 / A3

Lokacija: JI Hrvatska/SZ Srbija

Popularno u blizini: Park prirode Spačvanska šuma - Hrvatska. Beograd je udaljen 120 km i ovo predstavlja najkraći put od granice. Veb kamera: mup.gov.rs!

Internet kao pomoć pri planiranju putovanja

Pre nego što krenete u Hrvatsku, možete pronaći mnoštvo informacija koje će vam pomoći u planiranju putovanja. Od mapa do turističkih vodiča, državnih portala, davalaca smeštaja i još mnogo toga. Oni mogu značajno smanjiti troškove i uštedeti vam vreme koje ćete bolje provesti uživajući u odmoru. U Srbiji možete koristiti svoj mobilni paket bez dodatnih troškova, ali u Hrvatskoj će vam biće naplaćene velike naknade za korišćenje interneta.

Saveti za vozače koji putuju u Hrvatsku

 • Upoznajte se sa lokalnim saobraćajnim zakonima
 • Ograničenje brzine na autoputevima je 130 km/h. Na sporednim putevima je 90 km/h, dok je u urbanim sredinama 50 km/h.
 • Vozači moraju voziti sa uključenim farovima.
 • Sigurnosni pojasevi i odgovarajuća sedišta za decu su obavezni.
 • Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje je zabranjena. Koristite hendsfri komplet
 • Ne vozite pod dejstvom alkohola ili droge. Dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,05%.
 • Upoznajte se sa stanjem na putevima i vremenskim uslovima na planiranoj ruti

Putovanje iz Srbije u Hrvatsku trebalo bi da bude bez problema, iako saobraćaj može biti gust tokom špica sezone. Planiranjem, nošenjem ispravne dokumentacije i pridržavanjem uputstava službenika, vaše putovanje može biti bezbedna i lepa avantura.